Racerapport: Varvetmilen 2017

Igår var det dags för mitt tredje tävlingslopp på lika många helger. Men igår var det absolut det viktigaste loppet för mig. Eftersom jag ska springa Göteborgsvarvet 2018 och Varvetmilen är seedningslopp inför det. Det handlar helt enkelt om att springa sig till en bättre startgrupp.

Varvetmilen i Malmö äger rum vid Heleneholm med omnejd och banan är en banan som jag sprang så sent som i slutet av april. Först trodde jag bara att det var delar av banan som var densamma men jag insåg tämligen omgående att det var exakt samma banan som jag hade sprungit. Det gav mig en trygghet.

Väderprognosen lovade regn hela dagen och det regnade hela dagen, med några små undantag men det var ihållande regn under hela loppet. Jag kom i alla fall till Heleneholms IP en timma före start och följde mina rutiner med att hämta nummerlapp, toalettbesök och värma upp. Igår väntade jag extra länge med att ta av mig överdragskläderna på grund av regnet.

Till start kom totalt 135 löpare, med övervägande flest herrar (94 herrar och 41 damer). Vid starten placerade jag mig vid markeringen för sluttid 40-50 minuter. Detta spelade egentligen ingen större roll med tanke på antalet startande, men ändå.

När startskottet ljöd så insåg jag att alla var ute efter en bra sluttid och det var ju trots allt det som det hela handlade om. Sedan vilken sluttid var enskild person hade som mål spelade ingen roll. Jag öppnade betydligt snabbare än vanligt, 4:21 min/km. För att sedan lugna ned tempot något under andra kilometern. Jag ville absolut inte ta ut mig för tidigt. Men temposänkningen blev bara temporär, då jag de kommande fem kilometerna höll tempo under 4:30 min/km och en av dem så snabbt som 4:19 min/km.

Med tre kilometer kvar kände jag ingen märkbar trötthet, men kände att jag hade möjlighet att sänka tempot och ändå prestera en bra sluttid. Sänkte tempot till strax över 4:30 min/km för att spara mig lite för sista kilometern. Redan vid sex kilometer hade jag märkt att min nummerlapp hade släppt från de två översta säkerhetsnålarna på grund av regnet. Med en kilometer kvar ökade jag tempot igen men då hade nummerlappen släppt från ytterligare en säkerhetsnål. Det blev alltså till att springa och hålla i nummerlappen sista kilometern, då chippet satt på den. Detta var inte optimalt, då jag inte kunde röra ena armen fullt ut. Mäktade ändå med att göra sista kilometern på 4:26 min/km.

Efter målgång så tittade jag omgående på min löparklocka och den visade sluttiden 44:51 och denna blev även den officiella sluttiden. Ett enormt glädjerus infann sig. Ett av mina stora mål detta år är nu verklighet. Jag kan nu sätta en stor grön bock framför SUB 45 på milen. Under de tre senaste helgerna har jag förbättrat mitt personbästa med 53 sekunder, nästan en minut. Makalöst! Detta trodde jag aldrig var möjligt. Började trots allt springa sent i livet och med stor övervikt. Detta bevisar återigen att ingenting är omöjligt, det handlar bara om hårt arbete.

Med tanke på vilken sluttid jag presterade igår så kom placeringen lite i skymundan. Bland herrarna kom jag 37 av 92 och totalt 41 av 135. Även om sluttiden var målet så är placeringarna lite av grädden på moset. Jag kan inte vara annat än överdådigt nöjd och det är jag verkligen. Ett glädjerus som säkert kommer att hålla i sig ett par dagar framöver.

Nu blir det tävlingsuppehåll för mig fram till den 30 september. Det är dags att för mig att köra långpass igen på söndagar för att mäkta med Malmö Halvmarathon, som blir mitt nästa tävlingslopp. Min debut på distansen och en utmaning som jag verkligen ser fram emot.

Jag vill avsluta med att tacka alla som har hejat, lyckönskat och grattat mig. Ni är verkligen guld värda och ni ger mig extra energi. Det var även trevligt att träffa löpare som jag fått kontakt med via sociala medier, men även andra som man blivit bekant med på annat håll. Löpning är verkligen en folkrörelse.

2 Kommentarer

Skriv kommentar →

  1. Härlig läsning, återigen ett stort grattis mannen. Hoppas vi ses på Malmö halvmaraton 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

STÄNDIGT PÅHEJAD AV