Tävlingsloppen avlöser varandra just nu för mig. Förra lördagen var det Trelleborgsloppet och igår Midnattsloppet, och nästa lördag Varvetmilen. Det var debut för mig i gårdagens Midnattsloppet. Därför visste jag inte riktigt vad som väntade mig. Dessutom hade jag aldrig sprungit så sent på kvällen någon gång och visste inte riktigt hur det var med energin. Jag hade verkligen försökt att max energin med bra kost med fyra timmars mellanrum.

Startskottet för min startgrupp 2A var klockan 21:35. Det var bara elitgruppen som startade före. I alla fall, så tog jag tåget mot Malmö klockan åtta. Att vara på plats ungefär en timma innan start är alldeles lagom. Då hinner man det man ska och lite till. Det var mycket folk och inte bara löpare, men framkomligheten var över förväntan. Det gick till och med alldeles utmärkt att värma upp med en lugn löpning runt området.

Ungefär en kvart innan start tog jag plats i fållan för min startgrupp. Musiken pulserade och jag kände mig oerhört taggad, näst intill övertaggad. Efter att elitgruppen hade gett sig iväg så var det då dags. Det var en minst sagt sprakande start med eld och rök. Det rörde sig långsamt framåt men gruppen spreds ut tämligen omgående. Planen var precis som förra lördagen att första kilometern skulle gå i lite lugnare tempo och sedan känna efter. Det gjorde den också, 4:47 min/km. En perfekt öppning!

Det som var en utmaning under hela loppet för mig var dels de mörka partierna och löpare som var i vägen. De mörka partierna var bland annat i parkerna och därför fick jag vara uppmärksam vart jag satte fötterna. Sedan detta med löpare som var i vägen. Innan loppet gjordes det klart att hålla höger för att släppa fram snabbare löpare till vänster. Detta gjorde inte alla och det drog ned på mitt tempo vid några tillfällen. Det blev till att sicksacka mellan löpare och det var inte optimalt. Med över 4000 startande löpare blev det med andra ord trångt på sina ställen.

Efter den lugna öppningen drog jag sedan på och de nästkommande fem kilometerna sprang jag i tempo strax under eller strax över 4:30 min/km. Jag sprang stabilt, kontrollerat och utan att förta mig nämnvärt. Banan var överlag väldigt flack och det var upplagt för att gå för personbästa.

Med fyra kilometer kvar till mål hamnade jag i en falsk förhoppning om att klugan jag hamnat i höll bra tempo och att det kunde gynna mig. Det var inte fallet. Istället för tempo i 4:30 blev det 4:40 och jag hade lite svårt att tagga till efter det. Strax innan passeringen för 9 km så tittade jag på min löparklocka och insåg att jag låg bra till för personbästa på milen. Med det på näthinnan så började benen att jobba allt mer intensivt. Den sista kilometern blev även den snabbast, 4:25 min/km.

Känslan att passera mållinjen och inse att löparklockan visade nytt personbästa var mäktig. Den officiella sluttiden var till och med två sekunder bättre än vad löparklockan visade. Med nästan halvminuten slog jag mitt tidigare personbästa på milen och det nya lyder, 45:17 (4:32 min/km). Nu är jag snart SUB 45 på milen och Varvetmilen på lördag kan vara där detta ska ske. Det är i alla fall min förhoppning. Förutom att jag satte personbästa på milen, så satte jag även personbästa på halvmilen med tiden 22:37. Ja, varför inte sätta två personbästan på samma dag.

Placeringsmässigt då. Totalt blev jag 404 av 4202 som gick i mål, såväl män som kvinnor. Bland män placerade jag mig 373 av 2102 som gick i mål samt 78 av 314 i min åldersklass M35.

Debuten i Midnattsloppet är jag fantastiskt nöjd med. Efter personbästan och bra placeringar i klass och totalt kan jag inte klaga. Det finns säkert beslut som jag hade kunnat ta annorlunda under loppet men det var ett debutlopp. Lägger inte någon tankeverksamhet på det. Lyckoruset jag fick direkt efter målgång håller i sig även idag, dagen efter.

Midnattsloppet kommer jag att springa igen. Absolut, ingen tvekan. Perfekt stadslopp för mig och tillsammans med den inramningen och stämningen är det en grym kombination. Nu går jag vidare med Varvetmilen kommande helg på lördag. Målet där är solklart, springa så fort det bara går för en väl framskjuten seedning till Göteborgsvarvet 2018. Med det målet så handlar det såklart om nytt personbästa och banan där Varvetmilen äger rum är lika flack som den igår. Med det i åtanke och en riktigt god form så är förutsättningar mycket goda.