Racerapport: Malmö Halvmarathon 2017

Då var äntligen halvmaradebuten gjord och jag är en erfarenhet rikare som löpare. Jag vill verkligen sätta gårdagens prestation i rätt proportion. Vid den här tiden förra året sprang jag inte löprundor längre än 6 km i runt sex minuter per kilometer och igår sprang jag alltså 21,1 km i 4:55-tempo. Det är en utveckling som heter duga.

Jag vet inte om jag hade för högt ställda förväntningar på mitt första halvmaraton. Målet var en sluttid på under 1:40 med tanke på att mina långpass på halvmaradistansen hade gått över förväntan. Därför kände jag att det var ett helt realistiskt mål. Nådde dock inte hela vägen men hänger verkligen inte läpp för det.

Kom till tävlingsområdet ganska exakt en timma innan starten. Malmö Stadion hade jag besökt tidigare men då i syfte att titta på fotboll. Igår var syftet något helt annat. Jag skulle springa mitt första halvmaraton. Såg det som en liten förberedelse inför Göteborgsvarvet nästa år. Det är alltid skönt att ha känt på distansen i tävlingssammanhang tidigare än att vara helt novis.

Tävlingsområdet hade lite mer att önska. Om jag ska vara helt ärlig är Lundaloppet det tävlingsarrangemang som har haft det bästa tävlingsområdet med mycket event, upplevelser och uppträden kring arrangemanget. Nåväl. Jag tog i alla fall mig en runda för att få koll på tävlingsområdet. Sedan gjorde jag mig redo inför loppet och byte om. På väg mot väskinlämningen träffade jag en Instagramvän, som jag har följt och peppat under långt tid. Han har gjort en liknande resa som jag har gjort. Även han skulle springa Malmö Halvmarathon. Efter ett trevligt löparsnack med honom så fick jag min väska inlämnad och jag kunde inrikta mig på uppvärmningen. Strax innan jag påbörjade uppvärmningen så träffade jag ytterligare en löparfrälst tjej från mina hemtrakter. Byte även några ord med henne.

Start och mål för Malmö Halvmarathon sker inne på Malmö Stadion. Det är gemensam start för både halvmaran och milen. Detta kan jag tycka är lite sådär. Jag tog plats någonstans i mitten på startfältet och tiden börjar ändå rulla först när man passerar startlinjen. Trängsel kan beskriva hela första milen. På väg ur stadion så blev det fullständig trafikstockning och jag stod helt still minst 20-30 sekunder. Frustrerande, minst sagt. Trängsel kan alltså beskriva första milen och det hämmade mitt tempo hela tiden. Det blev väldigt ryckigt. Exakt det som jag inte ville. Försökte hålla ihop det och sicksacka mellan medlöpare.

Första halvmilen passerade jag på 24:54 som jag inte alls var nöjd med, men hade en bra känsla ändå. Därifrån och fram till varvningen vid 10 km inne på stadionen började jag plocka placeringar och ökade tempot väsentligt. Passerade 10 km på tiden 48:19, knappt minuten från att ligga helt i fas med en sluttid ned mot målet 1:40. Drack lite vatten och fortsatte sedan ut från Malmös centrala delar för nästa del av loppet. Än så länge hade jag inte märkt av blåsten allt för mycket utan kunde njuta av solskenet. Fram till strax efter 15 km så höll jag ihop det bra och plockade ytterligare två placeringar. Tempot sjönk dock något och jag låg en och halv minut efter planen för målet.

Vid Hyllie gjorde sig blåsten verkligen sig påmind. Det var som en vägg och dessutom blev det mer backigt. I kombination kändes det verkligen som en vägg eller mur. Tempot sjönk betydligt och det handlade bara om pannben och att nöta på. Insåg där och då att jag inte skulle kunna nå mitt mål. Istället försökte jag göra det bästa utav det. När banan äntligen vände in mot bebyggelse igen så var det en lättnad. Jag kände mig dock ganska stum i benen men samlade ihop mig och kunde avsluta de sista två kilometerna i 4:50-tempo.

Det var en fröjd att se Malmö Stadion och riktigt peppande att avsluta de sista 200 meterna på löparbanorna inne på stadionen. Många hejarrop som gav lite extra energi på upploppet. Jag var trött men inte sliten efter målgång. Blåsten hade tagit en hel del på krafterna. Den officiella sluttiden blev 1:43:36 och landade då på 4:55 min/km. På träning har jag presterat en halvmara på 1:42:36. Det vill säga att jag var exakt en minut ifrån min bästa tid någonsin på distansen. Om jag ser till trängseln och blåsten igår så kan jag inte vara annat än nöjd med mitt första halvmaraton. Att prestera ett första halvmaraton på 1:43 är det inte många som gör. Riktigt nöjd och stolt som en tupp.

Malmö Halvmarathon gjorde mig en erfarenhet rikare som löpare. Däremot är jag inte helt nöjd med hur arrangemanget skötes. Nästa år vill jag se separata starter för halvmaran och milen samt kanske att starten äger rum utanför stadionen. Detta kommer att minska trängseln betydligt, det är jag säker på. Annars ett trevligt lopp och en bra förberedelse inför Göteborgsvarvet.

Nästa lördag, den 7 oktober springer jag ett betydligt kortare lopp. Jag tänker nämligen springa Run for Mental Health i Lund. Det är ett lopp på 5 km men ändamålet är riktigt bra. Dessutom kan det vara kul att se vad jag kan åstadkomma på en kortare distans. Jag går helt klart för nytt personbästa på halvmilen.

2 Kommentarer

Skriv kommentar →

  1. Tobbe Denckert

    1 oktober, 2017 — 20:00

    Som vanligt en riktig trevlig racerapport att läsa, jag håller helt med om att de bör skilja starten för 10km och halvmaran åt och bra idé med start utanför stadion☺. Lycka till i Lund

    • Vad kul att höra! Härligt att få medhåll för separata starter och start utanför stadionen. Tack, jag ska göra mitt bästa i Lund på lördag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

STÄNDIGT PÅHEJAD AV